Čar Las

Zapisala M., sreda, 14. februar 2007 ob 14:55


Predstavljajo neko erotičnost. Ženskost. Dolgi, lepi, svetleči, dišeči, mehki, svilnati. Lasje. Ženske smo v večini obremenjene z njimi. Neurejena frizura in mastni lasje puščajo vtis neurejenega človeka. Pa se trudimo, da bodo res lepi, plavajoči kot v reklami za barvo za lase, močni, gosti. Niti v trgovino ne gremo z mastnimi, na sprehod s psom. Spnemo si jih v čop, figo, spletemo kito, dve, si eno uro ustvarjamo zanemarjen videz (ne pretiravam tukaj!), porabimo na tone gelov, krem, mask in lakov za obstojnost. Za? Za privlačnost!

Primarni pomen las in na splošno vseh dlak na telesu je zadrževanje toplote, zrak med lasmi zadržuje in ohranja toploto. Imajo pa tudi pomemben socialno-psihološki pomen.
So viden znak različnosti, predstavljajo moč, osebnost, neodvisnost. Že včasih so ljudje dajali velik pomen lasem, saj so v njih videli razvrat, naslado. Skozi zgodovino lahko spremljamo od striženja zločincev za onečaščenje, Kristusovi dolgi in rahlo valoviti lasje naj bi predstavljali poštenost in ljubezen do vseh, v srednjem veku je ženska z dolgimi razpuščenimi lasmi bila ožigosana za čarovnico, do danes, ko lepi lasje predstavljajo lepo žensko.

Brskaš malo po spletu, pogledaš kak bolj ženski forum, žensko revijo in vidiš, da so resnično pomemben dejavnik pri tem kako nas moški vidi. Sploh, če imaš dolge. Ok, v večini bo držalo, čeprav se najdejo tudi moški, ki so jim krajši lasje bolj seksi ali pa so bolj priročni. Urejeni seveda.
Tudi moški niste ravno imuni na to. Spomnim se sošolcev iz srednje šole, kako so imeli glavo premazano z voskom, želejem in lase oblikovane na strešico, skuštrane, polizane. Bog ne daj, da si se jih dotaknil! Ne! Uničila mi boš frizuro, grrr! Pa kako jim je bilo nerodno, če so prišli brez frizure v šolo, o groza. Pa se zdaj niso prav dosti spremenili.

Pomembni so, tako ali drugače.

M.

P.S.: Obstaja slovenska vraža, da bi v času kolin dekleta morala jesti kuhan svinjski rep za hitrejšo rast las.

Photo: http://www.carefair.com/Hair-and-Nails/Hair/

Oznake:

na to temo

Komentiraj